2010. október 18., hétfő

A követési távolság helyes megválasztása?

A biztonságos megálláson kívül, mire jó még
a követési távolság helyes megválasztása?
  
Előre bocsátjuk, hogy a követési távolság helyesmegválasztásához némi gyakorlatra, az aktuális forgalmi helyzet állandó figyelemmel kísérésére van szükség. Sűrű városi forgalom mellett, az indokoltnál nagyobb követési távolság föltartja a többi közlekedőt, és az által, hogy másokat előzésre, sávok közötti cikázásra ösztönöz, előbb-utóbb úgyis megszűnik.
29. Tartson ésszerű követési távolságot az Ön előtt haladó autótól! Ez segíti abban, hogy fenntartható legyen autója lendülete, hiszen nem kell az illető minden egyes lassítására szintén erőteljes fékezéssel reagálnia. Pl. ha ő elkanyarodik, és emiatt lassít, vagy ha sávváltás közben bénázik, akkor ha jó a követési távolság, Önnek nem is kell lassítania. Mire odaér, a másik autó már el is tűnt Ön elől.
Emiatt is teljesen értelmetlen az előttünk haladó sort, vagy autót "tolni", hiszen egyfelől úgy sem fognak gyorsabban haladni, másfelől hátrányt szenvedünk amiatt, hogy lemondtunk a megfelelő követési távolságról.
30. Amikor az Ön előtt akár 5-6 autónyira haladó féklámpája kigyullad, a gázról mindenképpen érdemes lelépnie, hiszen valószínűleg Önnek is lassítania kell majd.
Ha láthatóan lassítani is kezdenek, Ön úgy lassítson, hogy minél kevésbé, és minél később kopjon el a követési távolság! Így esélye van arra, hogy elkerüljön egy esetleges teljes megállást - lehet, elég lesz kicsit lassítani, hamar megszűnik a torlódás oka, és már haladhat is tovább, valamint így egy esetleges sávváltásra is több teret ad magának.
31. A követési távolság arra is módot ad, hogy amennyiben sávot kell váltania, ne legyen kiszolgáltatva azon autós jóindulatának, aki a használni kívánt sávban kissé Ön mögött, vagy mellett halad. Ha az illető láthatólag nem akarja Önt beengedni, akkor a megfelelő követési távolság birtokában, akár két fokozatot visszaváltva és lassítás helyett gyorsítva "előreugorhat" egy-két autónyit, oda, ahol azt látja, hogy befér autójával. (Ezzel egyidejűleg "elégtételt véve" az udvariatlan autóson.)
A messzire előre figyelés, és a megfelelő követési távolság, különleges előnyökhöz juttatja Önt! Az Ön körül közlekedők még észre sem vették az akadályt, el sem kezdtek felkészülni a manőverre, mire Ön már túl van a sávváltáson, és lassítás nélkül haladhat tovább.
Figyelem! Az említett gyors sávváltási manővereket, különleges figyelemmel hajtsa végre, leginkább akkor, ha a szélső sávban autózik, mert ilyenkor nem csak a többi közlekedő, de a járdáról lelépő gyalogos - vagy lehajtó jármű is meglepetést okozhat.
32. Sávváltásnál használja az irányjelzőjét! Ma már nem tendencia az, hogy "csak azért sem" engedik be azt, aki sávot szeretne váltani. (Néhány évvel ezelőtt jellemző volt, hogy aki indexelt, az tulajdonképpen azt érte el, hogy a másik sávban közlekedők nem engedték sávot váltani. Ma inkább azt nem engedik be, aki láthatóan sávot akar váltani, de nem használja az irányjelzőt.) Aki használja az indexét, jelezve sávváltási szándékát, azt általában elég hamar beengedik.
Még valami a sávváltásról: mielőtt egy lassan haladó sávot elhagyna, győződjön meg róla, hogy abban a sávban, amelyikbe áttérni készül, nincs-e akadály, amely még inkább lelassíthatja majd, mintha ottmaradt volna eredeti sávjában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése