2010. október 18., hétfő

59. Csökkentse a légellenállást, drasztikusan csökkentheti ezzel a fogyasztást!

Vegye le a tetőcsomagtartót, tetőbokszot, ha nem használja! Ha fennhagyja, sebességtől függően 5-10 % fogyasztás- növekedést is okozhat a megnövekedett légellenállás.
Ha kerékpár(oka)t szállít a tetőn, vegyen le róluk mindent, amit le lehet. (Lámpákat, csomagtartó-kosarakat, pumpát, kulacsot, esetleg, ha könnyen eltávolítható, az ülést is. Mindent, ami könnyen levehető.) Ezzel nem csak a légellenállást csökkenti, hanem annak esélyét is, hogy ha valahol megállnak ebédelni, akasztófára való tolvajok eltulajdoníthassanak ezt-azt az őrizetlen bringákról. A kerékpártartó hiába zárható, az 5-6 ezer forintos lámpák, a szintén nem olcsó pumpák, stb. könnyen lekaphatók...
Ha gyakran kényszerül holmit szállítani az autó tetején, (pl. létrát, vagy egyéb munkaeszközt) akkor érdemes beszerezni egy jó minőségű, áramvonalas tetőbokszot, és ebben szállítani a holmikat.
Ha nincs olyan tetőboksz, amiben a rendszeresen szállított holmi elférne, próbáljon a teherautók utasfülkéjének tetején elhelyezett légterelők mintájára valami áramvonalasító eszközt szerkeszteni. (Minimál megoldásnak az is jó lehet, ha a létrát, munkagépet egy erős műanyag-fóliával beburkolja, és úgy helyezi el, hogy a legkisebb keresztmetszetű, és leghegyesebb rész nézzen menetirányba.) 
Ha síelni jár, érdemes síbokszot beszereznie. Ha ritkán, akkor bérelni is lehet. Hosszabb utaknál a bérleti díj könnyen megtérül a fogyasztásban. 
Ha pick-up típusú autója, vagy platós kisteherautója van, és úgy vezet országúton, hogy nem szállít semmit a platón, (és nem lefedhető a plató) akkor érdemes levennie a hátfalat, mert annak légellenállása akár 15 %-kal növelheti fogyasztását. Ha rendelkezik platófedéllel, tegye fel! Erre a célra egy egyszerű ponyva is megfelel.
Autópályán, autóúton (tehát országúti sebességnél) nyitott ablakkal, vagy tetőablakkal közlekedve, 8-10 %-kal nagyobb fogyasztásra számítson.
Az autón maradt hó is növeli a légellenállást, ezért jobb az egész autóról letakarítani a havat, nem csak a szélvédőkről. (Meg balesetet is okozhat, ezt is jobb elkerülni.)
A sportos kinézetű spoilerek többsége egyetlenegy percet sem töltött szélcsatornában, így könnyen belátható, hogy ezek csak a szemnek szólnak, csak marketing (dizájn) szempontok alapján lettek tervezve, tehát valószínűleg az autó gondosan megtervezett légellenállását jelentősen rontják. Csak olyat vegyen, amit komoly, nagynevű cégek állítanak elő, vagy aminek igazoltan tesztelt a légellenállása, és amit kifejezetten az Ön által használt autótípushoz terveztek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése