2010. október 18., hétfő

Amit még érdemes lehet megfontolni: nem csak a fogyasztást, az egy tank üzemanyagra költött pénzt is lehet csökkenteni!

85. Figyelje a benzinkutak árait! Az eltérés literenként akár 5-20 forint is lehet, ami tankolásonként átlagautók esetében 200-500 forintot jelenthet. Tankoljon olyan helyen, ahol a környéken több kút is van. Nagyobb az árverseny, alacsonyabb árakkal találkozhat! Kerülje az autópályákat, a városi ki- és bevezető szakaszokat, és az M0 körgyűrűt. Az itteni árak 5-15 forinttal biztos magasabbak, mint ugyanannak a cégnek a városi kútjain.
A társaságok kútjai között nem csak a benzin árában van különbség! Korábban, rendszeresen egy nagy nemzetközi társaság kútjainál tankoltam, ahol autóm 48 literes tankjába, úgy, hogy nem sokkal a figyelmeztető jelzés kigyulladása után tankoltam, rendszeresen 47-48 litert tudtam tankolni. Elhittem azokat a válaszokat, amiket autós fórumokon szoktak válaszolni ilyenkor a társaságok képviselői: "1-3 liter a csőbe is belemegy, meg a tank is lehet több, mint 48 literes, mert a gyári adat ritkán pontos". Azonban később, egy lentebb részletezett okból elpártoltam tőlük, már szinte kizárólag a MOL-nál tankolok, és láss csodát, azóta csak egyszer mutatott 47 litert a műszer, de akkor már tényleg "porzott" a tank. Általában 44-45 litert tudok az autóba tölteni, pedig ugyanúgy járok tankolni, mint korábban. Ha hozzáveszem, hogy a MOL-nál rendszerint 4-6 forinttal még az üzemanyag is olcsóbb, akkor az alkalmankénti megtakarítást könnyű kiszámolni: a 3 liter mínuszt szorozzuk meg a cca. 300,- Ft/literes árral = 900,- Ft, adjuk hozzá a 48l x 5 Ft/l különbözetet = 240,- Ft, így összesen 1.140,- Ft-ot kapunk. Ez 7,6 %-os megtakarítást jelent ahhoz képest, mintha a mai áron még mindig ugyanott tankolnék!
Ha Ön nagyon sokat jár autóval, a havi különbözet komoly összegre rúghat! 
86. Számoljon, mielőtt messzebb elautózik egy olcsóbb, esetleg egy ún. diszkont kúthoz! Pár forint különbségért nem biztos, hogy megéri megtenni az extra kilométereket, mert ha közben még egy torlódás is kialakul, biztos elégeti a megtakarítást, ráadásul az elveszített idő is értékesebb... Gondoljon bele, ha valahol 2 forinttal olcsóbb az üzemanyag, az 90-100 forint megtakarítást jelent egy tankoláson! 300 forintos üzemanyagárak, és mondjuk 8 literes városi fogyasztás esetén, ebből mindössze 4,1 km tehető meg.
Ha a diszkont-kutak megjelenésekor elkezdett valamelyikhez járni, és ott is maradt, gondolván, hogy az biztosan olcsóbb, mint a nem diszkont kutak, időnként ellenőrizze az árakat! Lehet, hogy a különbség olyan kicsire "kopott", (esetleg megfordult, és egy környékbeli normál kút még olcsóbb is), hogy többé (vagy csak átmenetileg) már nem éri meg csak az olcsóbb üzemanyag miatt kiautózni a város szélére a bevásárlóközpont kútjához.
Abból se induljon ki, hogy az X kút a legolcsóbb azon a  környéken, ahol a rendszeresen szokott tankolni, amikor egy távolabbi helyen választ a kutak közül! Lehet, hogy ott a drágábbak között van az ugyanolyan nevű kút, ha épp nem a legdrágább. 
Az épp érvényes árakat jó közelítéssel megtalálhatja a Holtankoljak.hu oldalon (http://www.holtankoljak.hu) az aktuális árak rovatban.
87. Egyes benzinkút-társaságok az általuk forgalmazott készpénzkímélő megoldások alkalmazása esetén 3-5 forinttal kedvezőbb áron adják az üzemanyagot. A chipkártya feltöltése pénzzel néhány másodperces művelet, és bármikor elvégezhető. 
88. Benzinkutaknál azzal is jelentős pénzeket takarít meg, ha nem verik át! Sajnos még mindig sok helyen előfordul csalás, ügyeskedés, sőt lopás a kutasok részéről, ezért legyen nagyon óvatos! Az így elköltött összegek elérhetik az évi soktízezres nagyságrendet. Azt, hogy milyen veszélyeknek van kitéve, és hogy ezeket hogyan kerülheti el, az AutósTITKOK eBook II. kötetének külön fejezete tárgyalja, Vigyázzon "levehetik", avagy nagyon sokan pályáznak az Ön pénzére! címmel. 
Ezért is fontos, hogy ne csak az árat vegye figyelembe! Vannak hírhedten koszos benzint áruló társaságok, vannak kutak, ahol rendszeresen vizezik az üzemanyagot, és vannak társaságok, akik vonzzák azokat az alkalmazottakat, akik egyéb módszerekkel is különösen szeretik megkárosítani a vevőt. A fent említett fejezet mellett, olvashat az autós fórumokon is bőven ilyenekről. Például az Index "Benzinkutas trükkök" című "topic"-jában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése