2010. október 18., hétfő

Alternatív megoldások

Három dolog, ami nem csökkenti az autó fogyasztását, de az üzemanyagra és autóra költött összeget igen:
89. Ha olyan helyen lakik, illetve dolgozik, amit meg lehet közelíteni túlnyomó részt kerékpárutakon, akkor ha csak lehet, járjon biciklivel! A magam részéről, mivel olyan helyre költöztem, ahonnan könnyű és biztonságos is kerékpárral eljutni sok helyre, elkezdtem biciklivel járni. Nem csak a stressz-tűrésem növekedett meg jelentős mértékben, de az általános közérzetem is sokat javult, valamint nem csak egy tankolással kevesebbre van szükség havonta, de még testedzésre is jóval kevesebbet költök, mint eddig. Arról nem is beszélve, hogy nagyon élvezem magát a bringázást. Ehhez is egy jó tanács: ahelyett, hogy szupermarketekben venne kerékpárt, "mert ott olcsóbb", menjen el egy kerékpár-szaküzletbe, és kérje meg az eladót, hogy segítsen az Ön igényeinek megfelelő biciklit választani. Ha az olcsó szupermarket-drótszamár mellett dönt, biztos lehet benne, hogy a kerékpár több időt tölt szervizben, mint használatban, soha nem lesz vele igazán elégedett, és végül így is - úgy is rákölti ugyanazt a pénzt - ha nem többet, mint amibe egy jó bringa került volna.
90. Vegyen egy robogót, vagy motorkerékpárt (ez utóbbira vizsgázzon le), és tavasztól őszig, ha csak lehet, járjon azzal!Sokkal kevesebb időt tölt majd dugóban, mindenhova gyorsabban odaér a városban, és az üzemanyag, illetve parkolási költségeken is rengeteget spórol! (Motorokra egyáltalán nem kell parkolási díjat fizetni!) Külön előny, hogy parkolóhelyet sokkal gyorsabban találhat bárhol, mint autóval. 
Kérdezhetné: "Jó, de honnan lesz pénzem motorra, vagy akár csak egy robogóra?". Erre a választ az AutósTITKOK eBook első kötetében találja. Tanácsainkkal többszázezer forintot megtakaríthat autóvásárlásnál, részletfizetésnél.
Figyelem! Ha elkezd motorozni, felejtse el a bizalmi elvet! Ha úgy motorozik, hogy minden autós ellenség, aki csak az alkalomra vár, hogy Önt elpusztítsa, sokkal kevésbé valószínű valódi veszélyhelyzet kialakulása. Még, ha zöld a lámpa, akkor is nézzen be a kereszteződésbe! Volt olyan nap, hogy két kereszteződésben is elütöttek volna piroson áthajtó baromarcúak, ha nem nézek körbe, és nem állok meg rögtön elindulás után...
91. Ha nap közben, nem a csúcsforgalmi órákban kell valahova, nem túl messze eljutnia, nem siet különösebben, nincs cipekedni valója, használja a tömegközlekedést! Ha inkább megszokásból, mint szükségből autózik, mert mondjuk az Ön esetében praktikusabb lenne a tömegközlekedés, ráadásul túl nagy kényelmetlenséggel sem járna, próbálja ki, hátha nem is olyan rossz az adott viszonylatban. Ha a hétköznapokra átszokik a tömegközlekedésre, szép pénzeket takaríthat meg. A bérlet ára akár egy hét alatt megtérülhet.
Ezt annak ellenére mondom, hogy kevés ember van, aki nálam hálásabb azért, mert nem kell a tömegközlekedésben szenvednie. Mégis, ezt az alternatívát, kb. 10 év után, néhány éve újra fölfedeztem, egy némileg elhúzódó autójavítás miatt. Érdekes kalandban volt részem! Egyrészt, mivel nem tömegközlekedési csúcs idején mentem, a járművek nem voltak zsúfoltak. Amit élveztem benne, az az volt, hogy volt időm olvasni, nézelődni, megszokott útvonalaimon volt lehetőségem megcsodálni a szépen felújított épületeket, stb.
Azért nap mint nap nem választanám a tömegközlekedést, de ha átszállás nélkül, vagy maximum egy átszállással eljuthatok valahová, és nem kell több helyet is útba ejtenem, dolgokat cipelnem, immár megfontolom annak lehetőségét is, hogy autózás helyett inkább tömegközlekedjek. (Azért legtöbbször a kényelem győz...)
Nyilván a tömegközlekedés az autózással szemben csak akkor jelent majd igazi alternatívát, ha kiszámíthatók lesznek a járat-követések, a járművek nem lesznek zsúfoltak és a büdös, koszos ruházatú csavargókat nem engedik utazni.

1 megjegyzés:

  1. El Yucateco - Best Mexican Cuisine - Mapyro
    El Yucateco 안동 출장마사지 - Best Mexican 영주 출장안마 Cuisine in El Yucateco, CA. Find reviews, 양산 출장샵 hours, 성남 출장마사지 directions, coupons 의왕 출장샵 and more for El Yucateco.

    VálaszTörlés